JLPT – 1993 – Nihongo Nouryouku Shiken – Yonkyuu – Dokkai Bunpou – Part 1 – Answer Sheet

Posted on

 

問題___のところになりをいれますか。1234からいちばんいいものをひとつえらびなさい。

1.きのう デパート___ かいものを しました。

1.が 2.に 3.で 4.へ

Answer : 3

Romaji : Kinou depaato de kaimono wo shimashita.

Meaning : Yesterday, (I) shopped at the department store.

This is the right answer since this particle is used to indicate the location of an action, which means : at, in. In this context, the subject went shopping at the department store yesterday.

2.本が 2さつ あります。ノート_____ 2さつ あります。

1.や 2.も 3.で 4.に

Answer : 2

Romaji : Hon ga ni satsu arimasu. Nooto mo ni satsu arimasu.

Meaning : There are two books. There are also two notes.

In this question, is used as a particle which indicates that two things are equal in weight. In this question those two things are books and notes since there are two of them equally.

3.  らいしゅう 京都へ りょこう_____行きます。

1.と 2.が 3.を 4.に

Answer : 4

Romaji : Raishuu Kyoto e ryokou (ni) ikimasu.

Meaning : (I) will go on travelling to Kyoto next week.

In this question, the particle is used after a noun, ryokou (travel, trip). The particle is used as a particle implies on doing thing which is stated before the particle. The whole meaning is to go on travelling.

 

4. わたしは まいにち 日本語_____べんきょうを します。

1.と 2.の 3.や 4.を

Answer : 2

Romaji : Watashi wa mai nichi nihongo (no) benkyou wo shimasu.

Meaning : I am doing japanese language study every day.

The particle which is used as an answer is modifying or giving an additional information about the noun. It indicates that the first noun is modifying the second noun in terms of specific type or a kind of category. The context in this sentence is study as a particular noun and it is being modified by using particle no to express a specific kind of study which is Japanese language study.

 

5.「あしたも ひとりで 来ますか。」「いいえ、あしたは ともだち___来ます。

1.と 2.は 3.へ 4.が

Answer : 1

Romaji : [Ashita mo hitori de kimasuka.] [iie, ashita wa tomodachi (to) kimasu].

Meaning : (Are you) going to come tomorrow by yourself?.

No, I am going to come with my friend.

The particle which is used as an answer is giving an information about the condition of the person doing the activity. The person come by himself.

 

6.「さようなら」は中国語_____なんといいますか。

1.が 2.を 3.で 4.に

Answer : 3

Romaji : [Sayounara] wa chuugokugo (de) nanto iimasuka.

Meaning : How to say [Sayounara] in Chinese language ?.

This question’s answer is definitely the third one since this particle is used to indicate means or way to do something. In this context is saying [Sayounara] in Chinese language.

 

7.ここに なまえ_____でんわ ばんごう を かいて ください。

1.で 2.を 3.と 4.も

Answer : 3

Romaji : Koko ni namae (to) denwa bangou wo kaite kudasai.

Meaning : Please write name and phone number in here.

This question also displays the usage of particle to group two nouns. Those

nouns are name and phone number.

 

8.わたしは いつも うちから えき_____ じてんしゃ で いきます。

1.しか 2.まで 3.ごろ 4.で

Answer :

Romaji:Watashi wa itsumo uchi kara eki (made) jitensha de ikimasu.

Meaning : I always go with bicycle from my house to the train station.

This particle, まで , it is actally indicate the final limit of a destination or a periode of time. Usually combines with particle kara, から. The particle itself means until, till or to. The speaker is going with bicycle from his or her home to the train station.

 

9.この バスは びょういんの まえ _____ とおります。

1.で 2.に 3.へ 4.を

Answer : 4

Romaji: Kono basu wa byouin no mae (wo) toorimasu.

Meaning : This bus passess in front of the hospital.

This particle is used when it is combined with a verb that involve movement. This particle are pointing to the place where the movement happens. The verb tooru which means pass is expressing bus movement in front of the hospital.

 

10.           どれ _____あなたの かぎですか。

1.は 2.や 3.を 4.が

Answer : 4

Romaji: Dore (ga) anata no kagi desuka.

Meaning : Which one is your key?.

When we want to use an interrogative word, this particle is used in that sentence. Dore’means ‘which one’ is the part that is being used to make an interrogative question. It is followed by this particle.

 

11.           なつやすみは なんにち______ はじまりますか

1.だけ 2.では 3.から 4.まで

Answer : 3

Romaji: Natsu yasumi wa nan nichi (kara) hajimarimasuka ?

Meaning : Summer holiday start from what day ?.

The answer からis the perfect answer since it is indicate starting time of action or event, means : from, at. It is used to ask the day when the summer holiday start in the question form.

 

12.           しんぶん を さがしましたが、どこ____ありません。

1.にも 2.でも 3.までも 4.へも

Answer : 1

Romaji: Shinbun wo sagashimashita ga, doko ni mo arimasen.

Meaning : Althoogh I looked for the newspaper, there isn’t any where
(to be found).

The answer is the first option. The first particle is . This particle is actually being used to indicate the location of a thing, which means : “in, at, on”. Since it is in a negative form it needs to be followed by another particle, which is .

 

13.           パーチィーは なんじに はじまる____知って いますか。

1.か 2.で 3.を 4.が

Answer : 1

Romaji: Paatii wa nanji ni hajimaru(ka) shitte imasuka.

Meaning : Do (you) know at what time the party start ?.

This particle is used as an answer as the suitable one. It is indicates as a question.

 

14.           おかねは 1000円_____あります。

1.ぐらい 2.ごろ 3.しか 4.にも

Answer : 1

Romaji: Okane wa 1000 en (gurai) arimasu.

Meaning : The money are 1000 yen.

To state an amount of money or approximately a number of money. The first answer is used as the suitable particle to define it.

 

15.           かさは そこ____おいて ください。

1.と 2.が 3.を 4.に

Answer : 4

Romaji: Kasa wa soko (ni) oite kudasai.

Meaning : Please put the umbrella over there.

It is the suitable answer since this particle is used to locate or pointing the existence of things. But the context in this sentence is pointing the location which the umbrella should be put.

Leave a Reply