JLPT – 1992 – Nihongo Nouryouku Shiken – Yonkyuu – Dokkai Bunpou – Part 1 – Answer Sheet

Posted on

問題用紙

1992 4級

読解・文法

(200点50分)

問題____のところになにをいれますか。1234からいちばんいいものをひとつえらびなさい。

Part I What should be inserted in the
underlined part. Please choose one of the best from 1 2 3 4

1.ここには しんぶんもざっし___あります。

1.は 2.を 3.や 4.も

Answer : 4

Hiragana : Koko ni wa shinbun mo zasshi (mo) arimasu.

Meaning : Not only newspaper but also magazine is here.

The answer will be since it is actually informing the same condition of two different items. The items are newspaper and magazine.

2.「こんな ところに かさが ありますね。」「あっ、わたし___です。」

1.と 2.の 3.が 4.を

Answer : 2

Hiragana : Konna tokoro ni kasa ga arimasu ne. Aa, watashi (no) desu.

Meaning : There is an umbrella in a place like this.
Oh, it is mine. The suitable particle will be the second option to complete the question. Since particle
’s function can be used to define a certain possession of an item by a subject. The subject in here is わたしor me and the possessed item かさor the umbrella.

 

3.わたしは きのう おとうと____ テニスを しました。

1.と 2.や 3.を 4.か

Answer : 1

Hiragana : Watashi wa kinou otouto
(to) tenisu wo shimashita.

Meaning : Yesterday I played tennis together with my little brother.

The suitable answer is the first option. The particle , in this sentence is a particle describing that the subject (watashi or me) in the sentence is doing the activity together with the one which is stated before the particle itself, in this context is otouto or the subject’s little brother.

 

4.なにが ほしい___ 言って ください。

1.で 2.は 3.を 4.か

Answer : 4

Hiragana : Naniga hoshiika itte kudasai.

Meaning : Please tell what are (your) wish.

Particle is the perfect answer to be placed after hoshii to make a it becoming a complete question after なに. Since nani is literally means ‘what’, we need to complete it to make a question form by adding particle after hoshii so the question form will be ‘what wish’that you have.

 

5.しょくどうは 5時から 7時____です。

1.しか 2.へも 3.まで 4.には

Answer : 3

Hiragana : Shokudou wa 5jikara 7ji made desu.

Meaning : The cafetaria is
from 5 o’clock until 7 o’clock.

The usage of kara and made is usually being paired in a sentence. It is like informing that activity A starts from a certain time and ends until a certain time. Particle‘kara’is being used to inform the time that activity starts. After that, to inform the time where that activity ends, ‘made’ is being used as the particle to mark it.

6.あしたは やすみですが、どこ___ 行きません。

1.へも 2.から 3.まで 4.には

Answer :

Hiragana : Ashita wa yasumi desuga,
doko (e mo)ikimasen.

Meaning : Since tomorrow is off, (I am) not going anywhere.

Particle へもwhich is combined by どこas an interrogative pronoun is a correct answer since particle is a particle that point to a certain location. It is followed by particle to express not even once or a negative meaning. So, it means not even a place that the person in the question is going to.

7.パーチィーには ぜんぶ____何人 来ましたか。

1.が 2.で 3.を 4.も

Answer : 2

 Hiragana : Pa-tini wa zenbu (de) nannin kimashitaka.

 Meaning : At the party, every person of it how many person came?

As many functions of particle has, one of it are describing a certain number of person doing an activity. That certain number is being described by using ‘zenbu’means all of the whole persons. And the activity that all of those person done was come to the party.

8.あした おおさかへ 車____行きます。

1.や 2.に 3.か 4.で

Answer : 4

Hiragana : Ashita oosaka e kuruma (de) ikimasu.

Meaning : Tomorrow (I am) going to Oosaka by using car.

The meaning of particle in this question is by or with. Another function of this particle is describing a means or tool to do a certain activity. The activity is ‘ikimasu’ or going to a certain place which is Oosaka in this sentence. To go to Oosaka, the speaker is using a car.

9.きのうは 11時____ねました。

1.ごろ 2.など 3.では 4.へは

Answer : 1

Hiragana : Kinou wa 11ji (goro) nemashita.

Meaning : Yesterday (I) slept at 11 o’clock.

The answer is in the first option. The particle, ごろin this sentence is informing a certain time of an activity that happens. It is at 11 o’clock that the person in the
sentence slept.

 

10.           1か月___ 2かい 山に のぼります。

1.が 2.に 3.を 4.と

Answer : 2

Hiragana : Ikkagetsu (ni) 2kai yama ni noborimasu.

Meaning : In within one month two times (I) climbed the mountain.

There are several functions of particle ,one of that particle is defining a length of time a certain activity occurs. The climbing is being done several times within a certain time of period. The activity itself is not continuously happening through the time interval but it is actually happen within the interval itself and it can be happened several times. The time period is within one week.

11.まいあさ 何時に いえ____出ますか。

1.や 2.で 3.を 4.と

Answer : 3

Hiragana : Mai asa nanji ni ie (wo) demasuka.

Meaning : Every morning what time (do you) get out from home.

12.あの 人は 目____ きれいです。

1.が 2.と 3.を 4.で

Answer : 1

Hiragana : Ano hito wa me (ga) kirei desu.

Meaning : That person, (that person’s) eye is beautiful.

This particle, is the suitable answer for the question. Because based on one of its function, it can be used to describe an item which is owned or is being a part of the subject. This sentence’s subject is ‘ano hito’or that person. The item that the subject have is his or her eye. So, particle is used when we want to further describe the characteristic of the eye which is owned by the subject.

13.こんばん パーチィーが ある___ どうか おしえて ください。

1.で 2.を 3.や 4.か

Answer : 4

Hiragana : Konban pa-tiga aruka douka oshiete kudasai.

Meaning : Please inform whether the party tonight is exist or not.

As already being explained in the previous problem, particle is used to make a question form. In this sentence, it is asking about the existence of tonight’s party.

14.わたしは きのう 2時間___ へんきょうしました。

1.に 2.など 3.ぐらい 4.ごろ

Answer : 3

Hiragana : Watashi wa kinou 2jikan (gurai) benkyou shimashita.

Meaning : Yesterday, I studied for about 2 hours.

A certain particle, ぐらいis specifically used to inform the interval time or how long an activity occurs.

 

15.「ぜんぶ すてましたか。」「いいえ、ふるく なった もの___ すてました。

1.にも 2.だけ 3.へも 4.しか

Answer : 2

Hiragana : [Zenbu sutemashitaka.] [iie, furuku natta mono (dake)

sutemashita].

Meaning : [Dumped all of it?] [No,
only the old one which is being dumped].

To limit a certain things we use だけ. In this sentence, we limit the things which is being threw away which is only the old one.

Leave a Reply